fbpx
Friendance
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudanti.
Follow me on instagram
Follow Me
Search
TOP

Karesz

Baráth Károly

Karesz

Sziasztok!

Baráth Károly (Karesz) vagyok, kiskorom óta tánc függő 🙂

Családunk generációk óta tánc -és zenerajongó, nagypapám zenekar vezető volt (és mellette egyetemi tanár), szüleim jégtáncosok…így nem volt túl nehéz dolgom, bár eleinte teljesen más irányban tapogatóztam. Valahogy mégis a zene és a tánc világában érzem azt, hogy kiteljesedhet mindaz, ami bennem él. A táncra nevelés, tanítás már „csak egy plusz” ehhez. Soha nem tudom megunni, élvezem minden percét, mert tudom, hogy megéri. Látni a fejlődést a tanítványokon, hogy honnan hova jut, bejárni együtt az utat hihetetlen felemelő érzés. Ezért választottam végül ezt a hivatást.

Picit a múltamról:
Piciként a kor divatjának megfelelően a divatos és a „tradicionális” táncokat is elkezdtem tanulni, így ismerkedtem meg szinte párhuzamban a Hip-Hop és a Társastánc világával. Majd a Hip-Hop-ot elhagytam, maradt a társas, amiben egyre gyorsabban fejlődtem, hála remek tanáraimnak: Becz Attilának, Óvári Gizinek, Inotai Csabának, Dudás Tibinek, Keleti Andinak és Kovács Zolinak. Ezúton is köszönök Nektek mindent!

A sok versenyzés és fellépés után új fordulatot vett táncos életem, megismerkedtem a Salsa világával. Ez egy olyan dimenziót nyitott meg bennem, amiről nem is gondoltam, hogy létezhet.
A versenytánc kötött szabályai után egy olyan fokú szabadságot éreztem, ami teljesen magával ragadott. A hét minden napján a lehető legtöbb órán jelen voltam, majd ezt minden este kiegészítettem egy bulizással is. Majd jöttek a külföldi Workshop-ok, ahol a salsához köthető többi Afro és Karib eredetű tánc fogásait, trükkjeit sajátíthattam el. Alkalmam volt tanulni a kubai salsa „nagyjaitól”, olyan híres oktatóktól és tanároktól, akik már a világ minden részét bejárták. Yanek Revilla, Alberto Valdez, Tomasito Santamaria, Emilito Herrera, Emir Garcia, Israel Gutierrez, Henry Herrera, Yoannis Tamayo

Idő közben megismerkedtem a mára már csak Sensual táncoknak emlegetett Bachata és a Kizomba táncok világával is. Elég hamar rájöttem, hogy mindkettőt nagyon szeretem és amíg mozogni bírok, táncolni fogom.

Hmmm… Kizomba..

Az első ami nekem ilyenkor eszembe jut az a harmónia és a nyugalom. Egy olyan érzés, mint amikor egy hosszú út után végre hazaérsz, megpihensz. Amikor elkezdem táncolni olyan, mintha egy másik világba lépnék át. Kizárom a külvilágot, magam mögött hagyva minden gondolatot, és az egyetlen dolog amire összpontosítok az a partnerem. A kizombában nincsenek álarcok, csak őszinteség, mindenki önmagát adja és feltétel nélküli bizalmat a partnernek. Legjobban egy szívből jövő öleléshez tudnám hasonlítani. Olyan, mintha oda adnál egy darabot a lelkedből a partnerednek, s cserébe kapsz egy darabot az övéből. Megtanít bízni önmagadban és a partneredben, érezni, érzést  adni és kapni.

Nagy Tamásnak és partnerének, Farkas Veronikának köszönhetően ismerkedtem meg ezzel a gyönyörű műfajjal 2012 tavaszán, mely gyorsan magával sodort. Volt szerencsém eljutni több külföldi workshop-ra is, ahol több világhírű oktatótól is tanulhattam, mint Petchú és Vanessa, Helio Santos, Kwenda Lima, Laurent és Adeline, Avelino, Vitor Mendes, Ozy Shine, Morenasso és Anais, Jacinto Teca, Paulo és Lana, Ricardo és Paula, Tecas, Jamba, Isabel és Felicien, Albir és Carola, Enah és Carolina, Kristofer Mencák.  Persze itt nem áll meg az élet, folyamatosan képezzünk magunkat itthon, és külföldön is. Nagyon sok segítséget kaptunk Tamástól és Veronikától, amiért nagyon hálásak vagyunk!

Remélem még nagyon sok embernek adhatom át egyrészt az elmúlt évek tapasztalatát, másrészt a tánc szeretetét.
Nagy ölelés Mindenkinek!
Karesz